włoska kawa dla gastronomii


Bo wszystko jest kwestią osobistych upodobań

Na świecie istnieje wiele napojów. Bo jest przecież herbata, kompot, sok, piwo, wino, woda, napoje gazowane i niegazowane, mleko, kakao. A zapytani ludzie, o najpopularniejszy napój w większości wypowiadają słowa kawa. Bo kawa wypita rano stawia na nogi. W godzinach pracy pomaga się skoncentrować. A wieczorem dzięki zawartej w niej kofeinie nadal pobudza, zabiera sen i pozwala jeszcze trochę popracować lub poimprezować z przyjaciółmi. Dlatego sprzedaż kawy na świecie jest bardzo wysoka i z każdym rokiem wciąż rośnie. Polacy również uwielbiają ten napój, jakim jest kawa. I jest to jeden z najczęściej kupowanych artykułów spożywczych. Kawę najczęściej spożywamy na gorąco. Lecz nie zaszkodzi także ta pita na zimno, a nawet z kostkami lodu. Pijemy kawę bezpośrednio parzoną w kubku, kawę z ekspresu. Wielu osobom smakuje kawa włoska, a nawet kawa pozbawiona kofeiny i nie odróżniająca się od kawy z kofeiną. Wiele osób pije także kawę zbożową lub kawę cappuccino. Bo wszystko jest kwestią osobistych upodobań. Kawa jest przygotowywana z palonych, a potem mielonych ziaren kawowca. Dziś największymi jej producentami na świecie jest Brazylia, Wietnam i Kolumbia.


Z roku na rok sprzedaż kawy

Jest pewien napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wręcz życia. To kawa. Według niektórych kawa powinna być czarna jak smoła, gorąca jak piekło i słodka jak miód. Z roku na rok sprzedaż kawy ciągle rośnie, a sposobów jej przyrządzania jest coraz więcej. Nie wszyscy lubią kawę słodką, wiele osób woli kawę bez żadnych dodatków. Inni dodają do kawy śmietankę lub mleko. Coraz więcej osób przyrządza ten napój z różnymi przyprawami, takimi jak cynamon i kardamon.
Dla wielu pierwszą czynnością po przebudzeniu jest zaparzenie i wypicie filiżanki kawy. Wtedy doskonale sprawdza się kawa włoska, która nie bez powodu uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Włosi także przyrządzają kawę na różne sposoby, ale najpopularniejsze jest chyba słynne espresso, czyli bardzo mocny napar podawany w małych filiżankach. Ten smaczny napój przygotowuje się przez przepuszczenie gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno zmielone, a następnie ubite ziarna kawy. Wykorzystuje się do tego specjalne maszyny, zwane ekspresami. Zwykle do ekspresu wykorzystuje się specjalną mieszankę różnych gatunków kawy. Espresso można pić bez żadnych dodatków lub z cukrem.


Wokół kawy

włoska kawa dla gastronomii

Sprzedaż kawy na świeci systematycznie rośnie i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ przybywa smakoszy tegoż niezwykłego napoju. I pomyśleć, że jakiś czas temu nie piło się tyle kawy. No cóż, zmieniają się czasy, a wraz z nimi nasze przyzwyczajenia. Do tego jeszcze dochodzą określone trendy w modzie. Moda jednak ma bardzo istotny wpływ na to, co robimy i jak funkcjonujemy.
No dobrze, a jaką kawę wybierać? Czy faktycznie najlepsza jest kawa włoska? A kupować kawę ziarnistą czy może raczej mieloną? Na pewno nie odpowiemy na tego typu pytania, ponieważ każdy z nas ma inne preferencje i upodobania w tej materii. Jedni lubią rzeczywiście kawę włoską, a inni z kolei stawiają na niemiecką. Jedni piją ją z ekspresu ciśnieniowego, a inni z klasycznej kafeterki. Są też i tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez "kawy po turecku". Nawiasem mówiąc, tak przyrządzony napój z Turcją nie ma kompletnie nic wspólnego, ale to już temat na inny artykuł. Ważne jest tylko to, żebyśmy mogli delektować się taką kawą, jaką tylko chcemy i nic innego się nie liczy .


Dodane: 10-01-2020 06:04